Στην καθιερωμένη του Κυριακάτικη ανάρτηση στο Facebook, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την δική του πραγματικότητα, η οποία όμως απέχει πολύ από την αλήθεια.
Έγραψε λοιπόν, μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως υπάρχει «μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών, εταιριών, οργανισμών και τραπεζών για Ελλάδα, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τους κάλεσα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε μια χώρα σαν τη δική μας με πολιτική σταθερότητα, με ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο, δυναμική ανάπτυξη με δημοσιονομική υπευθυνότητα και ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Πρώτον, είναι ψέμα ότι όλοι οι οίκοι αξιολόγησης μας έχουν δώσει επενδυτική βαθμίδα. Ο πλέον αξιόπιστος και ταυτόχρονα αυστηρός οίκος, η Moody’s, παραμένει αρνητική. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η Moody’s είναι ο μόνος από τους πέντε οίκους αξιολόγησης που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, αλλά δεν την έχει δώσει και αυτό ο πρωθυπουργός το … ξεχνάει συνεχώς.
Δεύτερον, ενδιαφέρον μπορεί να εκφράζουν για επενδύσεις στην Ελλάδα οι διάφοροι Αμερικανοί και άλλοι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, αλλά μάλλον αυτό παραμένει μόνο στα λόγια. Όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο το 2023 ,όσο και φέτος οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα βαίνουν εντυπωσιακά μειούμενες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατρακύλησαν στα 2,09 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τα 2,43 δις. το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και στην κυριολεξία στον «πάτο» από τα 5,12 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2022. Και η εκτίμηση για το τέλος του έτους είναι παρόμοια, δηλαδή οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2024 θα είναι μικρότερες τόσο του 2023 (4,6 δισ. ευρώ) και εντυπωσιακά μειωμένες σε σχέση με το 2022 (7,5 δισ. ευρώ).
Και δεν είναι μόνο τα νούμερα, αλλά και η ποιότητα των επενδύσεων που θα έπρεπε να προβληματίζουν τον πρωθυπουργό, αντί να θριαμβολογεί.
Οι όποιες επενδύσεις γίνονται αφορούν κατά βάση το real estate και τον τουριστικό τομέα, γεγονός που διαμορφώνει ένα μονοδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.
Νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα οδηγούσαν σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν γίνονται παρά ελάχιστες γεγονός που δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές μάλλον δεν έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους για την χώρα μας και την βλέπουν ως προορισμό για ευκαιριακά κέρδη.
Όπως επενδύσεις δεν γίνονται παρά λίγες τόσο στην έρευνα και την καινοτομία, όσο και σε σημαντικούς κλάδους όπως οι μεταφορές, τα logistics, ο αγροδιατροφικός τομέας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ακριβώς στους κλάδους αυτούς πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Και πάμε και στη μεγαλύτερη πρωθυπουργική διαστρέβλωση. Έγραψε στην ανάρτηση του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως «Η υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς».
Ο ίδιος, όμως, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από περίπου δυο εβδομάδες –για να υπερασπιστεί τον εαυτό του- είχε αποκαλύψει ότι από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος των 1,97 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά την πολιτική προστασία από φυσικές καταστροφές έχει απορροφηθεί, μόλις, το 1% επί των ημερών του προκατόχου του Χρήστου Στυλιανίδη. Όσον αφορά δε την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δυστυχώς είναι νωπές οι μνήμες από τις καταστροφές και τους θανάτους ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.
Προφανώς, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός μας πέρασε για … αμερικανάκια.