Γιάννης Τριήρης: Η χαμένη ταυτότητα της ΝΔ και οι ικεσίες Μητσοτάκη

Γιάννης Τριήρης: Η χαμένη ταυτότητα της ΝΔ και οι ικεσίες Μητσοτάκη
Τετάρτη, 02/10/2024 - 06:26

Σε πανικό βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας ότι το πλέον πιθανό είναι πως οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα του γυρίσουν την πλάτη και δεν θα παραβρεθούν στη γιορτή για τα 50 χρόνια του κόμματος στη Ρηγίλλης την ερχόμενη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Εάν αυτό τελικά συμβεί, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ένα ακόμη προσωπικό πλήγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα προκαλέσει νέες φουρτούνες στη ΝΔ, καθώς ήδη το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές κατά του πρωθυπουργού για τις πρακτικές και τις πολιτικές που ακολουθεί τόσο από μερίδα βουλευτών του κόμματος, όσο και από μεγάλο αριθμό στελεχών που θεωρούν ότι ΝΔ έχει πλέον απολέσει την «ταυτότητα» της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά σ’ αυτή την προοπτική έβαλε νερό στο κρασί του και τηλεφώνησε προσωπικά και στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ, προκειμένου να τους προσκαλέσει στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.

Οι ικεσίες Μητσοτάκη, πάντως, φαίνεται ότι δεν έπιασαν τόπο και οι γνωρίζοντες τα νεοδημοκρατικά διαρρέουν ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν και ιδιαίτερα θερμοί απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη με ένα … «θα δούμε».

Οι παροικούντες το Μαξίμου πάντως από την δική τους πλευρά εξακολουθούν να ελπίζουν πως τελικά οι δυο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί θα υπαναχωρήσουν και για το καλό της παράταξης τελικά θα δώσουν το «παρών» στο πάρτι του Μητσοτάκη για τα 50 χρόνια της Νέα Δημοκρατίας.

Μάλλον όμως τρέφουν φρούδες ελπίδες καθώς και κατά το πρόσφατο παρελθόν, τόσο ο Καραμανλής όσο και ο Μητσοτάκης δεν δίστασαν να «καρφώσουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επιλογές του, που κατά την άποψη τους «αμαυρώνουν» την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας. ‘Οπως οι υποκλοπές (από τον Κώστα Καραμανλή) και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών( από τον Αντώνη Σαμαρά), αλλά και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν τον τρόπο διακυβέρνησης, αλλά και την «φυσιογνωμία» του κόμματος.

Η διαφαινόμενη, πάντως, ηχηρή απουσία Καραμανλή και Σαμαρά από το «πάρτι» του Μητσοτάκη για τα 50 χρόνια της ΝΔ, τινάζει στον αέρα τα σχέδια του πρωθυπουργού που επιδιώκει να καταστήσει την εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής στη Ρηγίλλης για τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας ως ένα ορόσημο συσπείρωσης και συστράτευσης της όλης κεντροδεξιάς.

Και το υψηλού επιπέδου και συμβολισμού αυτό χτύπημα στον Μητσοτάκη έρχεται ως συνέχειας μιας σειράς έστω και μικρών ανταρσιών από βουλευτές της ΝΔ για να καταδείξει δύο πράγματα: Πρώτον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να χάνει την «αίγλη» του ως αρχηγός και βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και δεύτερον πως η ΝΔ δεν είναι πλέον ένα συμπαγές ιδεολογικά κόμμα, αλλά μια λυκοσυμμαχία συνιστωσών, με «συγκολλητική ουσία» τη νομή της εξουσίας.