Θυμάστε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που είχε κατηγορηθεί για …σοσιαλμανία, καθώς αμέσως μετά την μεταπολίτευση του 1974 είχε προχωρήσει σε σημαντικές κρατικοποιήσεις προβληματικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και της Εμπορικής Τράπεζας και της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Ε, σε τέτοια εποχή γυρνάει η Ευρώπη, καθώς μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες κινδυνεύουν ακόμα και με κατάρρευση ή πτώχευση και συζητείται η κρατικοποίησή τους.
Αναδημοσιεύουμε από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί σε συνδρομητική μορφή καθημερινά, με πλούσια ύλη και σημαντικές παρεμβάσεις:
«Σημεία των καιρών: Τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να διασώσουν μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας και αρκετοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος κρατικοποιήσεων.
Η κατάσταση σήμερα: Στη Γερμανία, μπροστά στον εφιάλτη μιας ενεργειακής Lehman Brothers, έχει ανοίξει η συζήτηση για την κρατική διάσωση της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου, Uniper. Στη Γαλλία εξετάζεται η κρατικοποίηση της Electric de France SA. Στη Βρετανία έχει ήδη τεθεί υπό κρατικό έλεγχο η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας Buld Energy LTD.Είναι η αρχή ενός κύκλου κρατικοποιήσεων, για να μην καταρρεύσουν ενεργειακοί κολοσσοί υπό το βάρος των υψηλών τιμών και των περιορισμών στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Ενέργεια με δελτίο: Νέο συναγερμό σήμανε χθες στην Ευρώπη η ανακοίνωση της Μόσχας ότι ο αγωγός Nord Stream θα παραμείνει κλειστός για δύο εβδομάδες για λόγους συντήρησης εδώ. Στη Γερμανία, που βρίσκεται ήδη ένα βήμα πριν την επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας καταστρώνονται σενάρια εκτάκτου ανάγκης ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Η αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή διευκρίνισε ότι το δελτίο στην κατανάλωση θα προβλέπει περιορισμούς κατ’ αρχήν στις βιομηχανίες ενώ θα διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία των νοικοκυριών, των νοσοκομείων, των φαρμακευτικών εταιρειών και της παραγωγής χαρτιού.
JP Morgan για πετρέλαιο: Κι ένα σενάριο τρόμου από την JP Morgan για την τιμή του πετρελαίου: Μπορεί να φτάσει στα 380 δολ/βαρέλι αν η Μόσχα περιορίσει την παραγωγή κατά 5 εκατ. βαρέλια ως αντίποινα στο πλαφόν στην τιμή του που σχεδιάζει να επιβάλλει η Δύση».