"Καθαρό πεντάμηνο" έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου επιζητά το μέγαρο Μαξίμου, καθώς η χαλαρή ψήφος ανησυχεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι οι δημοσκοπήσεις φέρον τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται έως και 20 μονάδες από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός θέλει να "αφήσει πίσω" τα μείζονα εσωκομματικά προβλήματα που δημιούργησε η τορπίλη Σαμαρά για το μεταναστευτικό και η γκρίζα ζώνη των επτά βουλευτών που συμφώνησαν μαζί του πλην όμως υπερψήφισαν λόγω της κομματικής πειθαρχίας, αλλά και οι αντιδράσεις για το γάμο των ομοφύλων και να προωθήσει μείζονα θέματα που ο ίδιος αποκαλεί "μεταρρυθμίσεις" και που εκτιμά ότι ευνοούν τη ΝΔ, μέσα στον Ιανουάριο. Το διάστημα από το Φεβρουάριο και μετά επιθυμεί να είναι "ήρεμο" και να μη δημιουργούνται εντάσεις, ακριβώς προκειμένου να οδηγηθεί με το καλύτερο για τη ΝΔ κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφύλων ζευγαριών δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να έρθει πριν τις ευρωεκλογές, αν και οι περισσότεροι εκτιμούμε ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες!
Η πλέον "εμβληματική" παρέμβαση της κυβέρνησης είναι ασφαλώς το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, νομοσχέδιο που προφανώς κατ΄ ευφημισμό τιτλοφορείται "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο"- και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος! Μέσω του νομοσχεδίου αυτού το Μαξίμου γνωρίζει ότι θα ενοποιήσει πλήρως τα στελέχη και τη βάση του κυβερνώντος κόμματος, ενώ θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αλλαγή είναι πλειοψηφική στην ελληνική κοινωνία με ποσοστό 50% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις!
Επιπλέον, σωστά εκτιμά ότι θα δημιουργήσει ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς κορυφαίοι συνταγματολόγοι που πρόσκεινται σε αυτό, όπως οι Ευ. Βενιζέλος, Βασίλειος Σκουρής, Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης έχουν γνωμοδοτήσει ότι δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 , αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί το άρθρο 28 του Συντάγματος, έως ότου αναθεωρηθεί το 16! Ήδη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνει να κινείται σε συμφωνία με την κυβέρνηση στο θέμα, θέτοντας ορισμένες προϋποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι στελέχη του όπως ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 -θέση που παλαιότερα είχε ερωτοτροπήσει και ο πρόεδρος του κόμματος, τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου. Με σφοδρές ανανεώσεις εναντίον του νομοσχεδίου είναι ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, που δηλώνουν καθαρά πως θα στηρίξουν και θα πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις!
Το Μαξίμου, πάντως, ανησυχεί για δυο θέματα: Πρώτον, για την αποδοχή που θα συναντήσει το νομοσχέδιο μεταξύ του πολιτικού κόσμου και δεύτερον, το εύρος των αντιδράσεων που θα υπάρξουν εντός των πανεπιστημίων! Ειδικά τη σύγκρουση με το φοιτητικό κίνημα (κυρίως για τις καταλήψεις που θα ξεκινήσουν) η κυβέρνηση την επιδιώκει καθώς εκτιμά ότι θα ξυπνήσει τα "δεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων της", σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλει η σύγκρουση αυτή να λάβει ευρύτερες διαστάσεις. Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι ότι το νομοσχέδιο έρχεται πριν τα Χριστούγεννα και ψηφίζεται πιθανότατα μέσα στην προεκλογική περίοδο, καθώς το Μαξίμου επιδιώκει οι φοιτητικές αντιδράσεις να είναι οι μικρότερες δυνατές.
Θέματα, πάντως, όπως η κατάργηση -για πρώτη φορά- του ενιαίου τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με άλλους μαθητές να δίνουν εξετάσεις και άλλοι όχι, η δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων, η περαιτέρω πίεση στα πτυχία των δημοσίων ΑΕΙ, η πιθανή υποβάθμιση της αξίας του πτυχίου, η συρρίκνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου για να διευρυνθεί ο χώρος των ιδιωτικών ΑΕΙ, αναμένεται να βάλουν φωτιά στο κοινωνικό και, ενδεχομένως, στο πολιτικό σκηνικό- ακριβώς, δηλαδή, αυτό που θέλει να αποτρέψει η κυβέρνηση.