Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα οι φωνές στην ΕΕ ότι πλέον η εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης δεν μπορεί να έρθει από το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ή από την συνολική μείωση των εισαγωγών, αλλά από τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι προτάσεις της Ούρσουλας φον ντερ Λάινερ, η οποία πρότεινε ακόμα και υποχρεωτικό περιορισμό στις ώρες αιχμής.
Την ίδια ώρα πλήθος αναλυτών επικρίνει την ΕΕ για καθυστερήσεις και αναβλητικότητα. Να σημειωθεί ότι εχθές ο Guardian επικαλούμενο ευρωπαϊκό έγγραφο, η ΕΕ εγκαταλείπει την επιβολή ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο λόγω διαφωνιών ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας την Παρασκευή.
Από την μια Ουγγαρία, Σλοβακία και Αυστρία αρνούνται να συναινέσουν στην επιβολή πλαφόν, καθώς εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία και μία μόνιμη διακοπή των ροών, η οποία είναι η βασική απειλεί του Ρώσου Προέδρου, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα ζητήματα στις χώρες αυτές.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται η Γαλλία και η Πολωνία, οι οποίες πιέζουν για την επιβολή πλαφόν, όχι μόνο του ρώσικου φυσικού αερίου, αλλά συνολικά. Στον πυρήνα του σκεπτικού αυτής της πρότασης ήταν πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος πίεσης προς τα κάτω των τιμών. Ωστόσο στον αντίλογο αυτού προβλήθηκε το επιχείρημα πως η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά ανταγωνιστική και οπότε ένας τέτοιος «εκβιασμός» θα πέσει στο κενό.
Σε αυτή τη συζήτηση πολλές χώρες τρέφουν επιφυλάξεις, όχι μόνο ως προς την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας απόφασης, αλλά και εν όψει του πολιτικού κινδύνου να διχαστεί η ΕΕ.
Όπως σημείωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Ντάνιελ Γέργκιν, αντιπρόεδρος της S&P Global, η ενεργειακή ζήτηση της Ευρώπης «πρέπει να μειωθεί» για να ξεπεράσει η περιοχή την τρέχουσα κρίση. Μια μείωση 15%, μέσω μέτρων θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά, τόνισε. Ενώ η Ευρώπη έχει ήδη μειώσει μεγάλο μέρος της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, πολλά εξαρτώνται από τον χειμώνα, δήλωσε ο Γκέργκιν. «Μόλις γεμίσουν οι αποθήκες στην Ευρώπη, νομίζω ότι αυτό θα αφαιρέσει μέρος της πίεσης από την αγορά», πρόσθεσε.
Πάντως η Σιμόν Ταγλιαπιετρα από το think tank Bruegel των Βρυξελλών έκανε λόγο για μια μεγάλη συμφωνία (grand bargain) στον τομέα της Ενέργειας στην ΕΕ. Δήλωσε σχετικά: «Από τα έκτακτα μέτρα έως τα ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου, από τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως την έκτακτη ρευστότητα και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», είπε σύμφωνα με το bloomberg. «Καθώς όλα αυτά τα μέτρα είναι εξαιρετικά περίπλοκα για να σχεδιαστούν, θα χρειαστεί μεγάλη πολιτική δέσμευση από τα κράτη μέλη για να τα υιοθετήσουν γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες. Η Ευρώπη είναι έτοιμη για μια μεγάλη συμφωνία στον τομέα της ενέργειας».