Ανησυχία για νέα έκρηξη τιμών ηλεκτρισμού στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ανησυχία για νέα έκρηξη τιμών ηλεκτρισμού στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης
Τετάρτη, 30/10/2024 - 06:47

Νέο προβληματισμό και ανησυχία στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης για νέα αντίστοιχη, όπως τους καλοκαιρινούς μήνες, μίνι ενεργειακή κρίση προκαλεί το ενδεχόμενο αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία.

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ENTSO-E η δυναμικότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρώπη προς την Ουκρανία και τη Μολδαβία αυξάνεται από 1.700 MW σε 2.100 MW από την 1η Δεκεμβρίου.

Η εμπειρία του καλοκαιριού όταν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είχαν περιορίσει στο ελάχιστο τις εξαγωγές τους προς την πληττόμενη Ουκρανία, μεταφέροντας την πίεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εγείρει φόβους ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί προκαλώντας νέα περιφερειακή κρίση τιμών.

Το πώς θα αποτυπωθεί στις τιμές η αύξηση της ζήτησης είναι ένα ζητούμενο αλλά σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson η ανακοίνωση αυτή του ENTSO-E «αποτελεί περαιτέρω ένδειξη της ισχυρής υποστήριξης που προσφέρει η ΕΕ στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και της αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής κοινότητας».

Και αυτό την ώρα που στην πραγματικότητα έχει μείνει αναπάντητο το αίτημα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων όπως αυτή του περασμένου καλοκαιρού.

Το ελληνικό σχέδιο για φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας όλων των τεχνολογιών σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων βρίσκεται στα συρτάρια της Κομισιόν και περιμένει την ανάληψη των καθηκόντων από τους νέους Επιτρόπους για να εξεταστεί, παρά την παραδοχή από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ ότι υπάρχει πρόβλημα.

Μάλιστα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η έκρηξη τιμών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ελάχιστα οφειλόταν στην μεγάλη ζήτηση από την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα σταθερά ανοδική τάση ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το TTF έκλεισε χθες στα 43,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ την περασμένη Παρασκευή έπιασε τα 43,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα φέτος ενώ την ίδια ώρα αύξηση παρουσιάζουν και οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τροφοδοτούν την ανοδική πορεία ενώ ο συνδυασμός υψηλών τιμών φυσικού αερίου και τιμών διοξειδίου του άνθρακα προκαλούν προβληματισμό για την πορεία των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού τον επόμενο μήνα.

Ενόψει των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη και παρότι τα αποθέματα αερίου της Ευρώπης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, το αντίκτυπο των γεωπολιτικών εξελίξεων στη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου είναι ορατό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κyos, στις 27 Οκτωβρίου οι υπόγειες αποθήκες αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτες στο 95,3% του δυναμικού τους και τα τερματικά υγροποιημένου αερίου (LNG) στο 63,2%. Η Ρεβυθούσα είχε πληρότητα 69,4% και ο ανεφοδιασμός με LNG συνεχιζόταν κανονικά, χωρίς διαταραχές.

Σε ό,τι αφορά τη χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη μείωση στο 9,19%. Στο μείγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με πσοοστό 53,88% και ακολουθεί το φυσικό αέριο με 36% και οι εισαγωγές με 4%.