Εθνικοποίηση της Gazprom Germania σχεδιάζει το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε εταιρεία συμμετοχών η οποία θα αναλάβει την ενδεχόμενη εθνικοποίηση της Gazprom Germania, της θυγατρικής του ρωσικού γίγαντα του τομέα της ενέργειας στη Γερμανία, η οποία πρακτικά εγκαταλείφθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Welt am Sonntag.
Η εταιρεία συμμετοχών, με διακριτικό τίτλο Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG), θα είναι υπεύθυνη για τις επενδύσεις της εταιρείας, σημειώνει το ρεπορτάζ της Welt, που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο.
Τη διεύθυνσή της θα αναλάβουν δύο δικηγόροι του γραφείου CMS Hasche Sigle, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε ότι είναι ενήμερο για την ίδρυση της εταιρείας συμμετοχών, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για προληπτικό μέτρο ενόψει ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης της γερμανικής θυγατρικής της Gazprom.
Πρόκειται για «εντελώς προληπτικό» σχήμα που προς το παρόν είναι απλώς άδειο «εταιρικό νομικό κέλυφος», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Welt am Sonntag.
Η ενεργειακή κρίση που απ’ όσο όλα δείχνουν θα παραταθεί τους επόμενους μήνες, καθώς δεν διαφαίνεται πολιτική διέξοδος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επανέφερε τη μεγάλη συζήτηση περί της αποτελεσματικότητας της εθνικοποίησης εταιρειών, ως τρόπος ελέγχου των τιμών και περιορισμού των κοινωνικών συνεπειών από τις αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν με την απόφασή του να εθνικοποιήσει την EDF, τη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού στη Γαλλία και, ταυτόχρονα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο, επιβεβαίωσε ότι τα ταμπού των εθνικοποιήσεων στην Ευρώπη έχουν σπάσει εδώ και καιρό.
Η εθνικοποίηση της EDF δεν ήταν η πρώτη εθνικοποίηση στην αγορά ενέργειας στην ΕΕ, αλλά σίγουρα ήταν η πιο εντυπωσιακή. Η Ομοσπονδιακή γερμανική Κυβέρνηση Σολτς τον Απρίλιο πήρε την απόφαση να εθνικοποιήσει την Gazprom Germania και να τη θέσει υπό δημόσιο έλεγχο.
Τον περασμένο Απρίλιο η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε και αυτή την εθνικοποίηση τον Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) της ιδιωτικής εταιρείας National Grid. Η ESO είχε τη διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης στο δίκτυο και στόχος της εθνικοποίησης ήταν η αποτροπή στη διακοπή εφοδιασμού.
Στη Βρετανία το σενάριο της εθνικοποίησης ήταν πάνω στο τραπέζι πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ακόμα υπάρχουν και άλλες χώρες που εξετάζουν τέτοιες πρακτικές, προκειμένου να περιορίσουν τις εντάσεις. Πριν από περίπου ένα μήνα ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Roberto Cingolani είχε δηλώσει πως η ιταλική κυβέρνηση δεν θα απέκλειε εθνικοποίηση του διυλιστηρίου ISAB της ρωσικής Lukoil με έδρα τη Σικελία.