Οι ηγέτες της G20, της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, αναφέρουν στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής ότι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τις αφρικανικές χώρες προκειμένου αυτές να ξεπεράσουν την κρίση του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης πιο βιώσιμων επιλογών χρηματοδότησης.
Η ελάφρυνση του χρέους για την Αφρική θα είναι ένα σημαντικό θέμα της ιταλικής προεδρίας της G20 το 2021.
Η G20 ανακοίνωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια πιεστική πρόκληση και ότι δεσμεύτηκε για ένα πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον.
Την ίδια ώρα ο Ντ. Τράμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία "άδικη και μεροληπτική" παρά το γεγονός ότι ο εκλεγμένος διάδοχός του Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα στις αρχές Νοεμβρίου από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015 από 195 χώρες και η οποία στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς και να πλησιάσει τον 1,5 βαθμό.
"Απέσυρα τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άδικη και μεροληπτική συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, μια πολύ άδικη συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Τραμπ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της διαδικτυακής συνόδου κορυφής της G20 που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία.
Το περιβάλλον βρίσκεται, μαζί με την πανδημία της Covid-19, στην ατζέντα των συζητήσεων αυτής της διήμερης συνόδου κορυφής στην οποία μετέχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας.
"Η συμφωνία του Παρισιού δεν σχεδιάστηκε για να σώσει το περιβάλλον. Σχεδιάστηκε για να σκοτώσει την αμερικανική οικονομία", κατήγγειλε.
"Αρνούμαι να παραχωρήσω εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας και να στείλω δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια στους χειρότερους ρυπαντές και περιβαλλοντικούς παραβάτες του κόσμου", επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια σιωπηρή αναφορά στην Κίνα, τον εμπορικό αντίπαλό του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπερασπίστηκε τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, αμφισβήτησε την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής και αποδυνάμωσε άλλα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα στις πρόσφατες εκλογές, είχε ειδοποιήσει για προθεσμία ενός έτους για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία στις 4 Νοεμβρίου του 2019. Αλλά ο Τζο Μπάντεν υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενταχθούν ξανά στη συμφωνία από την πρώτη μέρα που θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, μια πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από Ευρωπαίους ηγέτες.
Παρά την πρόοδο στην ενεργειακή μετάβαση, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στο δρόμο μιας υπερθέρμανσης 3,3 βαθμών έως το 2100, σύμφωνα με έκθεση του ειδικού ερευνητικού κέντρου BloombergNEF, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.
ΑΠΕ ΜΠΕ