Μιχάλης Κατρίνης: Είναι φανερό ότι με την ενεργειακή κρίση κάποιοι απέκτησαν υπερκέρδη

Μιχάλης Κατρίνης: Είναι φανερό ότι με την ενεργειακή κρίση κάποιοι απέκτησαν υπερκέρδη
Τρίτη, 06/12/2022 - 05:59

«Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπολόγισε τελικά την έκτακτη εισφορά για παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στα 367 εκ.ευρώ», τονίζει ο επικεφαλής της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Είναι φανερό ότι με την ενεργειακή κρίση κάποιοι απέκτησαν υπερκέρδη και αυτούς δεν θέλει να τους αγγίξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει σε συνέντευξή του στο iEnergeia ο επικεφαλής Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης στην ερώτηση του iEnergeia τι μπορεί να γίνει για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης συγκεκριμένα απάντησε: «Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπολόγισε τελικά την έκτακτη εισφορά για παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στα 367 εκ.ευρώ, όταν το αρχικό πόρισμα της ΡΑΕ προέβλεπε 930 εκ.ευρώ. Και αυτό έγινε 8 μήνες μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Είναι φανερό ότι με την ενεργειακή κρίση κάποιοι απέκτησαν υπερκέρδη και αυτούς δεν θέλει να τους αγγίξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

Αυτό πρέπει να γίνει και όχι η κυβέρνηση να επιδοτεί, ουσιαστικά, τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα έσοδα που εισπράττει και από τον υψηλό ΦΠΑ. Γιατί την κρίση ενέργειας στην Ελλάδα δεν μπορεί να την πληρώνουν όλοι-από τη βαριά βιομηχανία ως τον μακροχρόνια άνεργο- εκτός από τους προμηθευτές ενέργειας οι οποίοι τιμολογούν και εμπορεύονται χωρίς ρίσκο.

Πρέπει η παραγωγή ενέργειας να σταματήσει να αποτελεί ολιγοπώλιο, να ενισχυθούν οι ενεργειακές κοινότητες. Απαιτείται επίσης η ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας, αφού λόγω κορεσμού του υπάρχοντος δικτύου απορρίπτονται μαζικά από τον ΔΕΔΔΗΕ οι αιτήσεις για σύνδεση νέων έργων, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις για οριστική σύνδεση με τον ΑΔΜΗΕ».

Σχετικά με την εκτίμησή του για το πως βλέπει να διαμορφώνεται η κατάσταση στην οικονομία ο κ. Κατρίνης δήλωσε: «η κυβέρνηση κρατά, επιμελώς κρυμμένα κάτω από το χαλί, σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Δεν θέλει να βγουν στην επιφάνεια μέχρι τις εκλογές και οι λόγοι είναι ευνόητοι. Θα αντιληφθούν οι Έλληνες πολίτες, τόσο αυτά τα προβλήματα όσο και τις συνέπειες τους, αφού πρώτα θα έχουν ψηφίσει.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ακρίβειας και εκεί η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα. Ποιος πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους πολίτες που στενάζουν από την ακρίβεια;

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν:

-Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης και στα πετρελαιοειδή.

-Αυξημένοι και ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά

-Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και νέο ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους.

-Δημιουργία κτιριακού αποθέματος για κοινωνική κατοικία και φοιτητική στέγη».

Τέλος για την υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες οφείλουν να δημιουργήσουν και να ενεργοποιήσουν χρηματοδοτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κριτήριο τη βιωσιμότητά, τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξή τους. Αλλά, προσθέτει: «Χρειάζεται και μια άλλη οικονομική πολιτική , ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, τον προσανατολισμό τους στη ψηφιακή οικονομία, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία».