Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% έως την άνοιξη του 2023. Ο στόχος θα ήταν εθελοντικός, αλλά η Επιτροπή θα μπορούσε να τον καταστήσει δεσμευτικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την παροχή αερίου. Τελικά παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν οι υπουργοί ενέργειας των κρατών μελών κατέληξαν χθες σε μια συμφωνία με εξαιρέσεις.
Η Αθήνα έθεσε δύο ζητήματα τα οποία σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ υιοθετήθηκαν. Το πρώτο είχε να κάνει με την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από την ηλεκτροπαραγωγή. Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε την εξαίρεση της χώρας μας από τον περιορισμό του 15% στη χρήση φυσικού αερίου. Στην απόφαση των υπουργών ενέργειας υπήρξε ένας αστερίσκος: αντί να υπολογίζεται η κατανάλωση της τελευταίας πενταετίας στη μείωση του αερίου να γίνεται υπολογισμός με βάση την προηγούμενη χρονιά για όσες χώρες είχαν αύξηση 8% στην κατανάλωση αέριου. Με βάση αυτή την πρόβλεψη η Αθήνα εκτιμά πως θα εξαιρεθεί από τον κανόνα.
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι να έχει εξασφαλισμένα φορτία LNG. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και προσανατολίζεται σε μια λύση με την γειτονική Ιταλία, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολη κυρίως για οικονομικούς λόγους.
«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του φυσικού αερίου αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό και το σχέδιο του RepowerEU ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και σαν μια συνολική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας», τονίζει στο iEnergeia.gr ο κ. Βλάσης Οικονόμου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα (IEECP).
Επισημαίνει πως «η Ελληνική πλευρά την απέρριψε με το σκεπτικό ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει την επάρκειά της και θα ήταν εν μέρει άδικο. Θα ήταν χρήσιμο βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι η επάρκεια της χώρας – κυρίως στο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής – είναι πολύ ακριβή και ακριβότερη από άλλες χώρες λόγω του φυσικού αερίου. Άραγε η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις εναλλακτικές όπως στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειώσει την πραγματική της ζήτηση χωρίς να επιβαρύνει τους οικονομικά ασθενέστερους; Απορρίπτοντας το σχέδιο αυτό, δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την πορεία της απανθρακοποίησης από το φυσικό αέριο. Ας μην ξεχνάμε ότι και την επόμενη μέρα από την παρουσίαση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελληνική κυβέρνηση άνοιξε πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επιδότηση καυστήρων φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη, κάτι που δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται η εθνική πολιτική από την νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις επικείμενες νομοθεσίες – όπως την νέα Οδηγία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα που ρητά αναφέρεται στη μη χρηματοδότηση αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης από ένα ορυκτό σε άλλο ορυκτό καύσιμο».