Δεν είναι μόνο η τραγωδία με το χαμό ανθρώπινων ζωών από τα χτυπήματα των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλά και οι παράπλευρες απώλειες που σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται, καθώς η επισιτιστική κρίση απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο, ενώ στερεί βασικά αγαθά ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω της έκρηξης της ακρίβειας που έχει ροκανίσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Δυστυχώς τα χειρότερα έπονται, πράγμα που πιστοποίησε, χθες, με τον πλέον επίσημο τρόπο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ανακοίνωσε ότι οι τιμές των θα συνεχίσουν τον τρελό -στην κυριολεξία- σε ρυθμό ανόδου τους, τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο, στην Ευρώπη.
Και το πρόβλημα εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό, καθώς οι τιμές των τροφίμων στη γηραιά ήπειρο καλπάζουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια η οποία υπερκαλύπτει τη ζήτηση.
Αν λοιπόν οι τιμές διαμορφώνονται σε ύψη-ρεκόρ ενώ υπάρχει επάρκεια, τότε τι μπορεί να συμβεί σε εποχές έλλειψης τροφίμων;
Που μάλιστα είναι πιθανόν να υπάρξουν αν συνεχιστεί για πολύ ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Γιατί μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαβεβαιώνει στο τελευταίο μηνιαίο της σημείωμα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από όσα καταναλώνει, αλλά κανείς δεν πρέπει να αγνοεί ότι Ρωσία και Ουκρανία παράγουν τεράστιες ποσότητες προϊόντων, ιδιαίτερα δημητριακών που είναι άκρως απαραίτητα στην επισιτιστική αλυσίδα.
Και σε κάθε περίπτωση, η επάρκεια αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ δεν κατάφερε, όπως θα έπρεπε, να αποτρέψει την έκρηξη των τιμών, δημιουργώντας ένα «ζήτημα» στην θεωρία της προσφοράς και ζήτησης σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση των τιμών.
Ευλόγως θα αναφέρει κάποιος, ότι η άνοδος των τιμών των τροφίμων πολύ απλά οφείλεται στο γεγονός της επίσης εκρηκτικής ανόδου των τιμών των καυσίμων αλλά και των λιπασμάτων. Όμως η αύξηση επισήμως στις χονδρικές τιμές των τροφίμων είναι πάνω από 40%! Πολύ υψηλό ποσοστό.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πάντως, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται άμεσα να αντιδράσει με το μόνο … όπλο που γνωρίζει. Με την αύξηση των επιτοκίων και μάλιστα όσο απαιτηθεί, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.
Το ζητούμενο είναι αν αυτή η οικονομοτεχνικά ορθή επιλογή είναι αρκετή για να δώσει λύση στο πραγματικό πρόβλημα. Στην απειλή που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα θεωρούμενα φτωχά νοικοκυριά ανά την Ευρώπη, να μην μπορούν να αγοράσουν τα αναγκαία προς το ζην είδη , την ίδια ώρα που θα πρέπει να βγάλουν από τη ζωή τους τη θέρμανση των νοικοκυριών του αλλά και τις ιδιωτικές μετακινήσεις τους λόγω των τιμών των καυσίμων.
Δυστυχώς μια νέα δυστοπική εποχή βρίσκεται μπροστά μας και για να την αποφύγουμε θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα.
Είναι προφανές ότι οι μέχρι τώρα ακολουθούμενες … συνταγές αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων δεν είναι πλέον αποδοτικές.