Μέχρι αυτού του σημείου κατάντησε την δημόσια Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία η «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση Μητσοτάκη, που χθες με επίσημη ανακοίνωση του ο Χειρουργικός Τομέας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, δηλαδή οι ιατροί χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων και αναισθησιολόγοι γνωστοποίησαν την απόφαση τους για διακοπή των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων από 12 Φεβρουαρίου.
Η βασική αιτία είναι η γνωστή όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού που φέρει στα όρια της αντοχής τους, τους γιατρούς που δηλώνουν ότι αν συνεχίσουν να εργάζονται με αυτούς τους εξοντωτικούς ρυθμούς τότε υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στα χειρουργεία του νοσοκομείου.
Ευθέως οι γιατροί λένε ότι μπορεί από την εξαντλητική κούραση που υφίστανται λόγω λειψανδρίας να υποπέσουν μέχρι και σε ιατρικά σφάλματα ή να κλονιστεί και η υγεία των ιδίων.
Και δεν είναι λόγια του αέρα, καθώς οι γιατροί δίνουν και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ότι λόγω του προβλήματος υποστελέχωσης λειτουργούν μόλις 2 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου και ότι ενώ συνταξιοδοτούνται γιατροί, κυρίως αναισθησιολόγοι, οι θέσεις τους δεν αναπληρώνονται και παραμένουν κενές.
Και δεν μπορεί να μη μας έρθει στο μυαλό η φαεινή ιδέα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, πως τα προβλήματα με τους ουρές των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν θα λυθεί με απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία!
Και να το έλεγε κάποιος άλλος ίσως να μην ξένιζε και τόσο. Αλλά να το λέει ο υπουργός Υγείας είναι τραγικό. Δείχνει πως αγνοεί παντελώς την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα ευθύνης του, που είναι ο πλέον κρίσιμος στην κοινωνία, μη γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση του και ο ίδιος δεν θέλουν να στηρίξουν τίποτα το δημόσια, ούτε καν την Υγεία προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.
Όπως πράττει και στον τομέα της Δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάνοντας μάλιστα και συνταγματικές ακροβασίες για να γεμίσει τη χώρα αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πανεπιστήμια όπου θα εισάγονται φοιτητές με βαθμούς στις πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από τη βάση. Ακόμη και με 9 στα 20 κάποιοι που έχουν να πληρώσουν θα μπορούν να φοιτήσουν σε Ιατρικές σχολές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όταν στα δημόσια απαιτείται βαθμός πάνω από 18 στα 20, δηλαδή διπλάσιος. Αυτή είναι η ισονομία του νόμου Μητσοτάκη-Πιερρακάκη και η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους.
Αυτό που μένει λοιπόν είναι να δούμε να διαμαρτύρονται και οι γονείς για τα παιδιά τους.