Σημάδια μεγάλης κρίσης εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία:
-Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ιταλία οδηγεί μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε πολιτική αστάθεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρωζώνη και, πιθανόν ξαναφέρνει την ακροδεξιά στην εξουσία της γειτονικής μας χώρας.
-Το Σχέδιο της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% προκαλεί ήδη «εμφύλιο», καθώς εκτιμάται ότι συγκροτήθηκε για να ευνοήσει τη γερμανική βιομηχανία σε βάρος των βιομηχανιών άλλων χωρών. Και, μάλιστα, σε περίοδο που το Βερολίνο είναι αρνητικό στην αλληλεγγύη ως προς την οικονομικό μέρος της κρίσης, καλώντας τις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν κατά μόνας το πρόβλημα, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού τους, της βιωσιμότητας του χρέους κοκ. Το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, μάλιστα, την προσεχή Τρίτη, αναμένεται να μην υιοθετήσει το Σχέδιο, καθώς 12 χώρεες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) διαφωνούν!
-Η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται σε αστάθεια. Είναι όλες σχεδόν οι μεγάλες χώρες της ΕΕ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, κάτι που δεν έχει συμβεί ίσως μεταπολεμικά.
-Η Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του …Οκτώβρη-πάλι καλά που είναι για τον Οκτώβρη του φετινού έτους και όχι για τον Οκτώβρη του …2023!
-Η έλλειψη ενιαίας πολιτικής για την ενέργεια αναγκάζει το κάθε κράτος να στρέφεται σε εθνικές λύσεις, γεγονός που αρχίζει να θέτει ερωτήματα σε πολλούς για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού ερωτήματος, τουλάχιστον με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα.
- Το μεγάλο πρόβλημα είναι σαφώς το γεγονός ότι η Ευρώπη σύρεται πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, πληρώνοντας η ίδια το κόστος τη στιγμή που όλοι οι άλλοι (πλην Ουκρανίας) κερδίζουν!
- Η ηγεσία αποδεικνύεται πολύ μικρή: Τόσο στα κράτη-μέλη, όσο και στις Βρυξέλλες.
Η θεωρία του ποδηλάτου επανέρχεται στην επικαιρότητα: Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξει και δεν τρέξει, θα πέσει….