Τα στοιχεία είναι πράγματι πολύ ανησυχητικά.
Πριν καν ξεκινήσει ο δύσκολος χειμώνας το κόστος για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ανήλθε ήδη στα 705 δισεκατομμύρια ευρώ!
Τα στοιχεία δημοσιεύει το Bloomberg και όπως σημειώνεται από πολλούς αναλυτές το κόστος αυτό πλησιάζει το κόστος του πακέτου για την στήριξη των οικονομιών για την πανδημία!
Πρωταθλήτρια και με διαφορά η Γερμανία, που αντιμετωπίζει ως χώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ενέργεια, δαπανώντας το 7,4% του ΑΕΠ της ή 264,2 δισεκατομμύρια ευρώ (!), ενώ η Ελλάδα δαπάνησε 10,5 δισεκατομμύρια ή το 5,4% του ΑΕΠ.
Δεν γνωρίζουμε αν η δημοσίευση των δαπανών, που σηματοδοτούν αιμορραγία της οικονομίας, αλλά και κοινωνικές επιβαρύνσεις που τροφοδοτούν πολιτική κρίση σε πολλές χώρες με κοινό γνώρισμα την άνοδο της ακροδεξιάς –με ότι κινδύνους αυτό εμπεριέχει και για την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης- θα πιέσουν τους υπουργούς Ενέργειας ή το Συμβούλιο Κορυφής να λάβουν επιτέλους ορισμένες αποφάσεις.
Είναι δε χαρακτηριστικό του ευτελισμού της Ευρώπης ότι το Bloomberg εισηγείται στις Βρυξέλλες να δημιουργήσει ένα ταμείο για την κρίση ενέργειας, προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμησή της και να εξισορροπήσει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών μελών!
Και η ενέργεια δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα η ενέργεια. Μόνο η στρατιωτική βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ξεπερνάει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ!
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αναζητούνται πρωτοβουλίες και θεσμικές κινήσεις από την ΕΕ. Θα υπάρξουν ή οι ανταγωνισμοί θα επικρατήσουν, τροφοδοτώντας προοπτικά τις φυγόκεντρες τάσεις;