Μπαράζ ελέγχων, πρόστιμα αλλά και λουκέτα σε πρατήρια υγρών καυσίμων στοχεύουν στον περιορισμό των φαινομένων κερδοσκοπίας και νοθείας αλλά και να κατευνάσουν του καταναλωτές που πληρώνουν τα καύσιμα σε εξωπραγματικές τιμές.
Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων την Πέμπτη 16 Ιουνίου η μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε στα 2,430 ευρώ/λίτρο, η αμόλυβδη 100 οκτανίων στα 2,584 ευρώ ανά λίτρο, το diesel κίνησης στα 2,078 ευρώ ανά λίτρο και το υγραέριο κίνησης στα 1,109 ευρώ ανά λίτρο.
Λουκέτο έως και τρεις μήνες για νοθεία
Στον απόηχο καταγγελιών για φαινόμενα νοθείας, με απόφαση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται η σφράγιση των πρατηρίων που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα. Μάλιστα το «λουκέτο» ανάλογα με την έκταση της παράβασης μπορεί να φτάνει και τους τρεις μήνες.
Παράλληλα θα μπορούν να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των πρατηριούχων που διακίνησαν ή πούλησαν νοθευμένα καύσιμα. Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων, που θα προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, είναι οι εξής:
- Για ποσότητα νοθευμένων καυσίμων έως 5.000 λίτρα το «λουκέτο» στο πρατήριο θα είναι για 10 ημέρες.
- Από 5.000 λίτρα έως 20.000 λίτρα προβλέπεται κλείσιμο για έναν μήνα
- -Από 20.000 λίτρα έως 45.000 λίτρα όποιος διαπιστωθεί ότι νοθεύει καύσιμα θα δεχτεί σφράγιση της επιχείρησής του για 50 ημέρες.
- Τέλος, για παραβάσεις που αφορούν σε ποσότητες καυσίμων άνω των 45.000 λίτρων. Το «λουκέτο» θα φτάνει στους τρεις μήνες.
Ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει και τα έξοδα απάντλησης
Η σφράγιση επιβάλλεται σε όλες τις δεξαμενές του πρατηρίου ή όποιας άλλης εγκατάστασης, με ειδικές σφραγίδες και αυτοκόλλητες ταινίες στην κεντρική είσοδο και στις αντλίες. Στις αυτοκόλλητες ταινίες αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.
Αναφορικά με τα νοθευμένα καύσιμα, αυτά θα απαντλούνται υποχρεωτικά με ειδικές διαδικασίες και με δαπάνη του ιδιοκτήτη του πρατηρίου. Αυτό θα γίνεται κατά τη διάρκεια που αυτό θα είναι σφραγισμένο, αλλιώς η εγκατάσταση δεν θα μπορεί να λειτουργεί μετά το πέρας της σφράγισής της.
Η διαδικασία δημοσιοποίησης
Τα στοιχεία, των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Θα αφορούν στο ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου ή την επωνυμία του νομικού προσώπου και το διακριτό του τίτλο, στη διεύθυνση που βρίσκεται το πρατήριο. Παράλληλα θα περιγράφεται η παράβαση και η ποσότητα των καυσίμων που εντοπίστηκε, το χρονικό διάστημα σφράγισης και όλα τα διαδικαστικά που αφορούν σε τυχόν ενστάσεις ή άσκησης ένδικων μέσων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει μπαράζ ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εχουν διαπιστωθεί πολλές παραβάσεις με πολλά πρατήρια να βάζουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους από την 1η Σεπτεμβρίου, παραβιάζοντας το πλαφόν που έχει τεθεί.
Φαινόμενα αισχροκέρδειας μπορεί να υπάρχουν αλλά η άνοδος της τιμής των καυσίμων είναι απόρροιας της ενεργειακής ακρίβειας, της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές, μπορεί να δίνουν μια μικρή ανάσα ωστόσο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το αυξημένο κόστος των καυσίμων και δη της βενζίνης που μέσα σε έναν χρόνο έχει υπερδιπλασίασει την τιμή της. Από 1,6 ευρώ το λίτρο τον Ιουνιου του 2021 σε 2,5 ευρώ το λίτρο τον φετινό Ιούνιο όπερ σημαίνει 30 ευρώ παραπάνω για ένα γέμισμα ρεζερβουάρ ενός μικρού κυβισμού αυτοκινήτου είναι ένα κόστος που δεν μπορεί να καλύψει η κυβέρνηση όσο καλά και αν πάνε τα δημοσιονομικά. Σε αυτή την κατεύθυνση έρχεται και το δεύτερο πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων, Fuel Pass II με ενισχυμένο συνολικό ύψος επιδότησης και διευρυμένα κριτήρια ώστε να υπάρξουν περισσότεροι δικαιούχοι.