Ας επιχειρήσουμε μια πρώτη προσέγγιση του τρόπου θα κριθούν οι νικητές και οι ηττημένοι στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Η ΝΔ: Ο πρωθυπουργός εκ του ασφαλούς, αφού πιστεύει ότι θα το πιάσει και θα το ξεπεράσει, έθεσε ως στόχο για τη ΝΔ το 33%, ποσοστό που το κόμμα του έλαβε και το 2019 και λίγες εβδομάδες μετά κέρδισε στις εθνικές κάλπες την αυτοδυναμία. Αν το ξεπεράσει και δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη και είναι ανέλπιστα υψηλό το ποσοστό του δεύτερου κόμματος, τότε θα είναι ο μεγάλος θριαμβευτής μιας ακόμα εκλογικής αναμέτρησης. Αντιθέτως, αν το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 30 και 31% τότε τα πράγματα θα αρχίσουν λίγο να ζορίζουν!
ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ: Το δεύτερο κόμμα, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη στιγμή δείχνουν μάλλον καθαρά οι δημοσκοπήσεις είτε είναι το ΠΑΣΟΚ, θα έχει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι του τρίτου που θα έχει στο εσωτερικό του μεγαλύτερα προβλήματα την επόμενη μέρα. Η δεύτερη θέση, ωστόσο, δεν αρκεί, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί στο στρατόπεδο των νικητών είναι να λάβει ταυτόχρονα και ένα ποσοστό που θα αγγίζει ή καλύτερα θα ξεπερνάει το 20%, ώστε να αποκτήσει τη δυναμική να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία στις επόμενες εθνικές εκλογές.
ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ- ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου η ΝΔ είχε νταμπλ σκορ απέναντι στο άθροισμα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αν στις προσεχείς ευρωκάλπες το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς ξεπεράσει το ποσοστό της ΝΔ είναι σαφές πως θα δημιουργείται ένα νέο πολιτικό τοπίο που θα θέτει επί τάπητος το θέμα της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα εκλέξει αρχηγό με ψηφοφορία από τη βάση. Ανεξαρτήτως βεβαίως πως οι ηγεσίες (ενός τουλάχιστον κόμματος) θα συζητήσουν κάτι τέτοιο.
ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Ανεξαρτήτως νικητών και ηττημένων τυχόν χαμηλή συμμετοχή ("η υψηλότερη της μεταπολίτευσης" λένε οι επαΐοντες) θα είναι πρόβλημα για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Η απομάκρυνση των πολιτών από τις κάλπες λειτουργεί υπονομευτικά για το ίδιο το πολίτευμα.