Γιατί πολύ απλά από τη μια στιγμή στην άλλη όλα μπορούν να ανατραπούν και μάλιστα από εκεί που δεν το περιμένεις.
Προφανώς αυτό συνέβη και με τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στην εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, έσπευσε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τον … Ανδρουλάκη, με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων να κυριαρχεί πλέον στην πολιτική σκηνή της χώρας και να τον αγγίζει άμεσα.
Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2019, με μια αμφιλεγόμενη απόφαση του έθεσε την ΕΥΠ υπό τον προσωπικό του έλεγχο.
Δεν τον καλύπτουν λοιπόν οι παραιτήσεις ούτε του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού του γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, ούτε του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ είναι ο ίδιος και όλες οι ευθύνες είναι δικές του.
Αν μάλιστα αληθεύει ότι σήμερα Δευτέρα 8/8 , όπως διαρρέουν κυβερνητικές πηγές, θα δηλώσει ότι «δεν γνώριζε έγκαιρα για το συμβάν», τότε θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα για τον ίδιο. Γιατί πρωθυπουργός που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σε υπηρεσία που προσωπικά προΐσταται και μάλιστα τόσο καίριας σημασίας όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, μάλλον δεν κάνει για πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η νέα κυβερνητική κρίση, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσει αλώβητη την κυβέρνηση, είτε ο Κ. Μητσοτάκης προκηρύξει άμεσα εκλογές είτε όχι.
Είναι ένα μέγα-σκάνδαλο και πλέον έχει πάρει διαστάσεις κυρίως λόγω της ιδιότητας του κ. Ανδρουλάκη, ως αρχηγού πολιτικού κόμματος, αλλά και ως ευρωβουλευτή.
Και σ΄ αυτό το σημείο δεν μπορεί να μην τονιστεί το γεγονός, ότι ο κ. Ανδρουλάκης, μετά το σκάνδαλο με τον ίδιο «θύμα» παρακολούθησης, πλέον δεν μπορεί να μην λάβει μια ξεκάθαρη πολιτική θέση.
Όχι απαραίτητα με τον ποιόν θα μπορούσε να συμμαχήσει μετά τις επερχόμενες εκλογές -οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν- καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκύψει, αλλά τουλάχιστον ποιον θα αποκλείσει ως ενδεχόμενο συγκυβερνήτη.
Η πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί μέχρι σήμερα μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, μετά το σκάνδαλο της παρακολούθησης του επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, μάλλον δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Γιατί πολύ απλά έτσι «αθωώνει» τους «θύτες» του. Άλλωστε ακόμη και χθες δήλωσε ότι «Η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης».
Για λόγους πολιτικής τακτικής, ο κ. Ανδρουλάκης, ίσως εξακολουθήσει με πιο ήπιο τρόπο να τηρεί «ανεξάρτητη» στάση απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει όμως να προετοιμάζεται γιατί η ώρα της κάλπης πλησιάζει.
Και τότε θα κληθεί να αποφασίσει με τον ποιον θα πάει και ποιον θα απορρίψει. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής κυβέρνηση δεν προκύπτει, ενώ πολύ πιθανόν είναι και στις επαναληπτικές εκλογές να συμβεί το ίδιο.
Και επειδή η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί, «ρυθμιστής» θα βρεθεί να είναι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη.
Και από την απόφαση του θα κριθούν πολλά. Όχι μόνο το μέλλον της χώρας, αλλά και ο ίδιος και το κόμμα του.